Premium Dog Food Made in Germany

Happy Dog ingredienser

Vilka komponenter i fodret är egentligen hälsosamma för din hund, vad är lättsmält och vad är det inte?

Kanske ställer du dig själv dessa och liknande frågor och är osäker gällande ingredienserna i hundfoder.
Här får du en överblick när det kommer till ingredienserna.

Ein großer brauner Hund sitzt in einem Kornfeld und blickt in die Ferne

Spannmål – bra eller dåligt för hunden?

Du kanske har hört eller läst att spannmål är skadligt för hundar. Vetenskapligt sett finns det dock ingen anledning att demonisera spannmål och de kolhydrater de innehåller. Förklaringen ligger i historien om utvecklingen från varg till hund: Under loppet av tusentals år har hunden anpassat sig optimalt till sitt liv i vår närhet. Dess förmåga att smälta kolhydrater, såsom stärkelse, har också förbättrats avsevärt.

När ska man utfodra spannmålsfritt?

Matsmältningsenzymet som smälter stärkelse är mer än 7 gånger så aktivt hos hundar än hos vargar. Forskare fann också många andra indikationer på att hundar är bra på att tillgodogöra sig kolhydrater. Ur dagens perspektiv kan man därför säga att spannmål och andra kolhydrater generellt sett inte är olämpliga för en hund.
Beslutet om huruvida en hund kan utfodras med foder som innehåller spannmål beror snarare på individuell tolerans, d.v.s. spannmålsfritt foder är bara ett måste för hundar med bevisad intolerans eller allergi – och detta är mycket ovanligare än vad många tror.

Kötthalt – ett oprecist begrepp

Protein är en avgörande byggsten i hundens kropp. Kött är den huvudsakliga proteinkällan i hundfoder. Begreppet ”köttinnehåll” är dock varken skyddat eller vetenskapligt definierat. Man kan jämföra det med begreppet ”light” som finns på många produkter för oss människor. En seriös angivelse på foder definierar ”köttinnehållet” som andel animaliskt protein av hundfodrets totala protein.
Hur ser det ut med ”köttinnehållet” i Happy Dog-torrfoder? Beroende på recept och användningsområde är ”andelen animaliskt protein av det totala proteinet” mellan 70 och 80 procent i Happy Dog-torrfoder. Med våra specialrecept kan andelen animaliskt protein avvika från detta för att tillgodose de respektive behov som de enskilda specialfodren är inriktade på.

Dessutom: Det är inte bara andelen protein i djurfoder som är viktig utan även variationen, eftersom alla proteiner inte är lika. Proteinerna är uppbyggda av individuella men olika byggstenar, aminosyrorna. Vissa aminosyror är essentiella för köttätare, så det är viktigt att få rätt blandning. En balanserad kost är därför också grunden för att din hund ska förebygga en brist, säkerställa dess prestation och åldras hälsosamt.

Beteckning på de animaliska proteinkällorna

Det finns lagkrav för beteckning av foderråvaror av animaliskt ursprung för varmblodiga djur. Det som tidigare kallades för ”fjäderfäköttmjöl” ska nu märkas som ”fjäderfämjöl” eller alternativt ”protein från fjäderfä” eller ”fjäderfäprotein”. Det rör sig alltid om en högkvalitativ råvara som måste klara av samma livsmedelstester som andra animaliska livsmedel.

Betmelass är inget dolt socker

Melasserad torkad betmassa blir över från sockerbetan efter att dess strösocker och sockersirap har tagits bort. De fibrösa komponenterna i sockerbetan finns kvar. I vårt djurfoder använder vi melasserad torkad betmassa som är ”avsockrad” och samtidigt mycket rik på växttråd, som fungerar som viktiga kostfibrer. De har många hälsofördelar: De är viktiga för din hunds tarmhälsa och kan i en nödsituation till och med binda bakteriegifter från tarmpatogener. Melasserad torkad betmassa är alltså inte söt, leder inte till övervikt och används inte för att förbättra smaken.
Visste du att den melasserade torkade betmassan som används till husdjursmat innehåller så minimala spår av socker att denna betmassa till och med ingår i diabetikerkost? Och att en 20 kg hund med en daglig ranson på 250 g foder bara förbrukar 0,5 g socker? Som jämförelse: Till och med ett litet mynt väger med sina 2 g 4 gånger mer.

Vad är cellulosa?

Cellulosa är en vältolererad, mycket ren växttrådkälla som ursprungligen kommer från trä. Men vilken funktion har cellulosa i hundmat? Inom djurfoder används denna växttråd till exempel för att uppnå en god mättnadseffekt eller för att stabilisera konsistensen i avföringen hos känsliga djur.
Cellulosa ingår därför ofta speciellt i recept som syftar till exempelvis viktminskning, samt i mat för valpar eller för fyrbenta seniorer. Undrar du fortfarande varför det finns cellulosa i fodret? Det finns en bra anledning till detta, eftersom andra källor till växttråd i de mängder som krävs för dessa recept skulle orsaka betydligt mer avföringsvolym och ökad uppblåsthet.