Premium Dog Food Made in Germany

Utfodringstips för valpar

Om du är osäker på när, hur ofta, hur mycket och vilket foder din valp ska äta så ger vi dig gärna råd.

Byt foder steg för steg

De första dagarna bör du om möjligt hålla dig till det valpfoder som din valp fick i sitt gamla hem. Ett foderbyte under denna tid kan belasta den unga hundens matsmältning ytterligare.
När den lilla hunden har gjort sig hemmastadd, det vill säga vanligtvis efter en till två veckor, kan omställningen börja: Blanda helt enkelt lite av det nya fodret i den dagliga foderransonen och öka andelen av det nya fodret lite varje dag. Detta gör att valpens matsmältningskanal långsamt vänjer sig vid det nya fodret. Om du har bestämt dig för ett valpfoder, bör du hålla fast vid det.

Hur mycket foder ska en valp äta?

Den exakta mätningen av den dagliga mängden foder är viktig eftersom för mycket eller för lite vitaminer och näringsämnen kan leda till tillväxtstörningar. Du bör därför hålla dig till den fodermängdsrekommendation som finns på förpackningen till Happy-Dog-torrfodret så långt det är möjligt. Utgångspunkten är alltid den ålders- och rastypiska ”målvikten” och inte aktuell faktisk vikt. Den kan vara högre hos unga djur som har vuxit för snabbt. Om man då tar den ”faktiska vikten” som grund för utfodringen, skulle den alltför snabba tillväxten främjas ytterligare. Den allmänna regeln är att utfodra ”så lite som möjligt och så mycket som nödvändigt”.

Hur ofta ska jag utfodra min valp?

Om du vill göra allt rätt när du utfodrar din valp, kan du utgå från experternas rekommendationer för utfodringsfrekvensen:

  • Upp till 4 månaders ålder: 4 måltider/dag,
  • Upp till 6 månaders ålder: 3 måltider/dag,
  • Från sex månader framåt: 2 måltider/dag

Medan vuxna hundar vanligtvis utfodras två gånger om dagen, bör valpar oftare ges möjlighet att äta. På grund av att valpar fortfarande har en relativt liten mage kan de först bara äta små mängder mat. Stora mängder foder kan belasta valpens kropp.

Kan jag ge min valp något emellan varven?

Precis som vuxna hundar älskar valpar naturligtvis godsaker som belöning eller små snacks lite nu och då. Dessa bör dock endast ges sparsamt och beräknas med i den dagliga fodermängden. Alternativt kan en del av den dagliga mängden torrfoder helt enkelt ges som godis.

Hur länge ska man utfodra med valpfoder?

För en rekommendation hur länge valpfoder ska ges är den förväntade storleken på det vuxna djuret avgörande:

  • Små raser (upp till 10 kg): efter ca 9-12 månader byte till Mini-Adult
  • Medelstora raser (11-25 kg): efter ca 12-15 månader byte till Adult
  • Mycket stora raser (från 26 kg): efter ca 15-18 månader byte till Maxi-Adult

Generellt gäller: När tillväxten nästan är avslutad kan du byta från valpfoder till vuxenfoder.

Ein Beagle frisst Happy Dog Futter aus einem blauen Napf

Övergången till vuxenfoder

Efterfoder väljs utifrån ras, metabolisk disposition och prestation (t.ex. Mini Adult för vuxna hundar upp till 10 kg med normalt energibehov. Medium Adult för vuxna hundar från 11-25 kg med normalt energibehov. För medelstora till stora hundar kommer tre av våra produktlinjer i fråga:

  • exklusiva recept för näringskänsliga hundar från Sensible,
  • de välbalanserade helfodren fit & vital och
  • NaturCroq, ett naturligt foder som huvudsakligen tillverkas av regionala ingredienser.

Om du har en stor eller mycket stor hund hemma är vårt Maxi Adult för vuxna hundar som väger 26 kg eller mer med normalt energibehov det rätta valet.
Om du känner att din unga hund är för smal eller möjligen redan har lite för mycket vikt kan du ta reda på mer om idealvikt hos hundar här.