Premium Dog Food Made in Germany

Optimal kost för valpar

Att skaffa en valp är ett stort beslut – när allt kommer omkring kommer din nya vän förhoppningsvis vara hos dig och din familj under en lång tid. Kosten och de första månadernas upplevelser har en bestående effekt på valpen och lägger grunden för dess fortsatta utveckling. Därför är en optimal valpkost en mycket viktig fråga.

Väl omhändertagen från dag ett

För att utvecklas optimalt behöver valpar egentligen bara sin modersmjölk under sina första levnadsveckor. Endast om tiken inte producerar tillräckligt med mjölk ska valpen tilläggsmatas. Valpar ska dock inte ges normal komjölk, utan behöver speciell valpmjölk, såsom vår Happy Dog Baby Milk Prebiotic med lågt laktosinnehåll och speciella, tarmstabiliserande probiotiska kulturer.
Från ungefär fjärde levnadsveckan vill valparna testa hur fast föda smakar och vågar äta från skålen för första gången. Senast från åttonde veckan, men oftast så tidigt som sjätte och sjunde levnadsveckan, slutar tiken att dia och de små hundarna äter bara fast föda från och med då.
Steget från modersmjölk till fast föda är ett stort steg för den lilla valpen. För att stödja den och förebygga matsmältningsbesvär bör endast högkvalitativt valpfoder ges från dag ett. Detta är också viktigt eftersom unga hundar har helt andra foderbehov än vuxna.

Valpens höga energibehov

Om du tittar på din valp när den leker kommer du snabbt att inse att nyfikenheten och lekinstinkten hos det lilla djuret verkar vara oändligt. Faktum är att valpar är mycket mer aktiva än vuxna djur. Därför är ”normalt” hundfoder för vuxna hundar inte är lika lämpligt för dem. Valpar behöver jämförelsevis fler kalorier, och deras behov av proteiner och mineraler är också högre. Hos stora hundraser spelar den rätta balansen mellan kalcium och fosfor också en viktig roll: Det säkerställer en hälsosam, men inte för snabb benbildning. Kostfel kan få livslånga konsekvenser. Därför är det avgörande att välja rätt valpkost.

Fünf Welpen spielen in einem eingezäunten Gehege im Garten

Undvik kostfel

Med torrfoder från Happy Dog är du definitivt på den säkra sidan: Vårt torrfoder av hög kvalitet är optimalt anpassat till behoven hos valpar och unghundar. Happy Dog-torrfoder för valpar innehåller alla viktiga vitaminer och näringsämnen som din valp behöver för att växa sig stor och stark. Eftersom energibehovet för en valp eller unghund också beror på rasens storlek, har Happy Dogs valpfoder skräddarsytts för dessa behov: Vårt valpfoder finns för små, medelstora och stora hundraser.

Fas 1 

upp till 6 månader 

Puppy: den 1:a tillväxtfasen 

De första 6 månaderna är ”huvudtillväxtfasen”. Hundvalpen växer mycket snabbt under denna tid. Under denna tid är därför behovet av energi och högkvalitativa näringsämnen i anpassade mängder högt. 

Phase 2 

från 6 månader 

Junior: den 2:a tillväxtfasen 

Unghunden tar nu lång tid på sig att nå sin slutvikt – 12 till 18 månader. För att undvika tillväxtstörningar reduceras energiinnehållet i maten. Detta recept är den perfekta övergången till vuxenfoder. 

En balanserad och artriktig kost är en väsentlig förutsättning för optimal utveckling hos valpen. Eftersom tillväxten för hundar från 10 kg (hundens vuxenvikt) är olika under valp- och unghundsfasen orienterar sig Happy Dog Young-produkternas recept efter behoven under respektive fas. Din valp förses med allt den behöver – en hälsosam tillväxt, ett starkt immunsystem, för en stabil rörelseapparat och en glänsande päls. Happy Dog Young-produkterna kombinerar högsta kvalitet med största omsorg. De första 6 månaderna är ”huvudtillväxtfasen”. Hundvalpen växer mycket snabbt under denna tid. Beroende på ras når valpen här redan 75 % av sin senare vikt som vuxen hund. Under denna tid är därför behovet av högkvalitativa näringsämnen i anpassade mängder högt. Tills en unghund är fullvuxen tar det ytterligare 6 till 12 månader. I den 2:a tillväxtfasen tar unghunden betydligt längre tid på sig. Viktökningen går långsammare. För att undvika tillväxtstörningar måste kostens energiinnehåll minskas.

Och hur är det med små raser? Små raser upp till 10 kg (hundens vuxenvikt) är fullvuxna snabbare och växer jämnare än stora raser. Därför är det inte nödvändigt med ett 2-fasigt näringskoncept här. Med vårt fit & vital Mini Puppy får din hund allt den behöver för en optimal utveckling.

Torrfoder för valpar

Torrfoder eller våtfoder – vilken utfodringsmetod är bäst? Det är en fråga som många nya hundägare ställer sig. Faktum är att ingen av typerna i sig är ”bättre” än den andra, så länge det rör sig om en högkvalitativ produkt som deklareras som helfoder för valpar. Endast denna typ av foder garanterar att valpen får alla mineraler, näringsämnen och vitaminer som den behöver.

Torrfoder har också några praktiska fördelar jämfört med våtfoder. Det intensivare tuggandet stärker tandköttet. Eftersom det även på sommaren kan ligga längre i skålen utan att bli dåligt och är lättare att ta bort är det mer hygieniskt än våtfoder. Även när förpackningen har öppnats har maten en jämförelsevis lång hållbarhet. Och det är betydligt mer miljövänligt eftersom det inte genererar tomma burkar varje dag. Eftersom det är energirikare behöver ägaren också mindre av det, vilket gör torrfoder jämförelsevis billigt. Du bör se till att din hund alltid har färskt vatten tillgängligt så att vattentillförseln alltid är tillräcklig, även vid utfodring med torrfoder. Det bästa är att placera ut flera vattenskålar i ditt hem för att uppmuntra din valp att dricka mycket.